Schrijfdans

schrijfdans

Vorige maand kregen wij een workshop schrijfdans. Schrijfdans wordt vaak in de kleuterklas gebruikt maar ook in het lager onderwijs nog steeds gehanteerd. Vele leerkrachten krijgen ook al workshops over schrijfdans en proberen dit dan ook eens uit.

Maar wat is schrijfdans nu juist? 

*Schrijfdans is een programma ontwikkeld door Ragnhilde Oussoren, Nederlandse Schriftpsychologe en -grafologe. Haar grote passie, de muziek, heeft zij gekoppeld aan Basisbewegingen van het Europese schrift, te weten: Ronden, Rechten, Arcades, Guirlandes en Doorgaande, verbonden lijnen. Het is eigenlijk een programma dat kinderen leert schrijven met allerlei materialen zoals scheerschuim, wasco, krijt, lijm, zeep,… Schrijfdans is geschikt voor kinderen vanaf 2,5 jaar tot 12 jaar ongeacht hun verstandelijke beperking of motorische vaardigheden.

webafb-2014-4w

Er zijn drie verschillende mappen beschikbaar om schrijfdans te doen. Je hebt peuter-en kleuterschrijfdans 1 voor leerlingen van groep 1 en 2, schrijfdans 2 : leren schrijven met schrijfdans van groep 3 t.e.m 6 en schrijfdans. Tijdens de workshop op school hebben wij vooral voorbeelden gehanteerd uit schrijfdans 1 want in deze map staan de peuter-en kleuterschrijfdans. Het was zeer leuk om dit zelf eens te kunnen doen en zelf ook te zien hoe leuk het is en hoe leuk het moet zijn om dit aan de kleuters aan te bieden. Ik heb zelf ook al eens schrijfdans gedaan met kleuters maar vond zelf dat ik niet genoeg van schrijfdans wist om het te geven maar heb het toch eens geprobeerd en dit veel zeer goed mee. De kleuters waren zeer enthousiast en deden ook heel goed mee. Het is zeker een activiteit dat ik later vaak met mijn kleuters zou willen doen. Hier kan je ook een sfeerbeeld zien van de workshop op school.

15665379_749974675159859_8335321810537135590_n

Bronnen:

*Schrijfdans Vlaanderen. http://www.schrijfdansvlaanderen.be/ ( geraadpleegd op 10/01/2016 )

*Schrijfdans. http://www.schrijfdans.nl/ (geraadpleegd op 10/01/2016)

Plaats een reactie